Noodverlichting
Noodverlichting kopen? Dan zit u goed. In ons assortiment vindt u diverse noodverlichting merken, zoals Van Lien noodverlichting. Bent u niet zo bekend met termen als IP-waarde, kleurtemperatuur of lumen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over verlichting.
Voordelen van Elektrototaalmarkt
Op ma. t/m vr. vóór 21.00 besteld,
volgende dag in huis
Hoogste klanttevredenheid
Levering op
gewenste leverdatum
Gratis verzending
boven €150
Noodverlichting
We staan niet vaak stil bij noodverlichting in de gebouwen die we bezoeken of waar we aanwezig zijn. Echter is noodverlichting van essentieel belang voor de veiligheid van mensen. Niet voor niets is het volgens de ARBO wetgeving verplicht om in ieder gebouw waar veel mensen bij elkaar zijn noodverlichting te gebruiken. Zo is noodverlichting onmisbaar in onder andere scholen, kantoren, en winkelcentrums. Bij het uitvallen van de elektriciteit door bijvoorbeeld brand zal noodverlichting altijd blijven branden, waardoor mensen in staat zijn het gebouw veilig te verlaten. Wilt u ook uw bedrijfszekerheid verhogen met noodverlichting? Neem dan een kijkje in het assortiment van Elektrototaalmarkt.nl! Hier vindt u armaturen en toebehoren van negen vooraanstaande merken, zoals Van Lien noodverlichting, Famostar noodverlichting en Eaton Blessing noodverlichting.
De meeste noodverlichting op Elektrototaalmarkt.nl is LED noodverlichting. Dit komt er omdat er tegenwoordig meer vraag is naar LED noodverlichting dan naar TL noodverlichting. LED noodverlichting is namelijk uiterst zuinig en biedt vele voordelen. Zo bespaart u tot wel 75% energie vergeleken met TL noodverlichting. Daarnaast is LED noodverlichting minder milieubelastend en kleiner van omvang. Bovendien gaat LED noodverlichting langer mee dan TL noodverlichting, waarbij de TL buis jaarlijks moet worden vervangen. Heeft u in uw gebouw nog TL noodverlichting hangen? Dan loont het zeker om deze te vervangen door LED noodverlichting. Een goed moment om TL armaturen te vervangen door LED armaturen is bijvoorbeeld wanneer de TL buis weer vervangen moet worden. Het direct vervangen van TL armaturen door LED armaturen kan vrij lastig zijn omdat LED armaturen kleiner zijn. Verschillende merken hebben hiervoor renovatiesets ontwikkeld, die de overstap van TL noodverlichting naar LED noodverlichting makkelijker maken.
Bij een noodlamp kan sprake zijn van twee soorten voedingssystemen. Zo kunt u kiezen voor centrale noodverlichting of decentrale noodverlichting. Bij centrale noodverlichting zijn alle noodverlichtingsarmaturen aangesloten op een centrale batterij in een pand. Er worden dus meerdere noodverlichtingsarmaturen op één energiebron aangesloten. Wanneer de stroom uitvalt schakelt de centrale voedingskast over op noodstroomvoorziening. Daarentegen is decentrale noodverlichting zelf voorzien van een batterij. Een decentraal armatuur wordt aangesloten op de normale netspanning, maar schakelt in geval van nood over op zijn eigen noodbatterij. Uw keuze voor decentrale noodverlichting of centrale noodverlichting hangt af van onder andere omvang van de installatie en het onderhoud. Beiden varianten hebben voordelen. Bij centrale noodverlichting zoals in de Aqualux AQL serie van Van Lien is er één centrale voedingskast waarop meer armaturen zijn aangesloten. De centrale batterij heeft een zeer lange levensduur en is wellicht wat prijzig in de aanschaf, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de lage onderhoudskosten, ideaal voor grote bedrijfspanden! Daarnaast zijn decentrale armaturen minder kwetsbaar en flexibeler qua installatie. Het accupack dient u echter wel iedere 4 jaar te worden vervangen. Of wanneer uit tests blijkt dat de accu niet meer volstaat. Op Elektrototaalmarkt.nl schaft u gemakkelijk een nieuwe accupack voor uw noodverlichting aan.
Om zeker te weten dat uw noodverlichting goed werkt is het van belang om de noodverlichting regelmatig te testen. Het testen van noodverlichting is zelfs verplicht door het Bouwbesluit en de Arbowet. Hoe u uw noodverlichting dient te testen hangt af van het noodverlichtingsarmatuur dat u heeft. Zo hebben sommige noodverlichtingsarmaturen een automatische test, zoals bij de noodverlichtingsarmaturen uit de Endurance Van Lien. De interne klok zorgt dat op vaste tijdstippen getest wordt. In dit geval wordt het noodverlichtingsarmatuur dus automatisch getest. Er is ook noodverlichting dat met de hand getest moet worden. Wanneer u noodverlichting met de hand test, worden alle armaturen in het gebouw gedurende een uur spanningsloos gemaakt.
Let bij de aanschaf van een noodverlichtingsarmatuur ook op of er een pictogram bij de armatuur wordt geleverd. Enkele modellen zijn al voorzien van een pictogram, maar bij de meeste armaturen dient u naar keuze een pictogram te bestellen. Afhankelijk van of u de armatuur wilt gebruiken voor enkelzijdige of dubbelzijdige vluchtroute aanduiding kiest u voor 1 of 2 enkelzijdige pictogrammen of 1 dubbelzijdig pictogram. Elk noodverlichting pictogram heeft zijn eigen betekenis en geeft de vluchtrichting aan. Het is daarom belangrijk dat u het juiste pictogram op de juiste plek plaatst. Zorg ervoor dat pictogrammen elkaar tegen niet spreken. Ook voor alle noodverlichtingsaccessoires zoals printplaten, afdekkappen, plafondbeugels, extra accupacks en inlegvel-/platen kunt u terecht bij Elektrototaalmarkt.nl.
Veelgestelde vragen over verlichting
Op de 'Veelgestelde vragen over verlichting'-pagina vindt u alles wat u moet weten over verlichting. Bent u op zoek naar een lichtbron maar weet u niet welk type lichtbron u precies moet hebben? Wat betekenen de verschillende kleurtemperaturen? Wat is belangrijk voor op kantoor? En wat is eigenlijk het verschil tussen lumen, lux en watt? Wij beantwoorden dit met behulp van de volgende vragen!