Alles over het 0% btw tarief op zonnepanelen
Door een aangenomen wetsvoorstel van de tweede kamer is per 1 januari 2023 het btw-tarief op zonnepanelen verlaagd naar 0%. Het oude tarief was 21%. Dit nieuwe tarief geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Dit mag ook een garage, schuur, serre, aan- of uitbouw of vakantiewoning zijn. In dit artikel leest u wat dit voor u betekent.
Navigeer snel naar: Zonnepanelen met stekker | Zonnepanelen | Montagemateriaal | Omvormers | PV verdelers | MC4 connectoren | Solarkabels |
Wat zijn de voorwaarden?
Voor wie?
Deze regeling geldt voor particulieren kopers bij de aanschaf (en installatie) van zonnepanelen die bedoeld zijn voor bij een woning. Dit mag ook een garage, schuur, serre of aan- of uitbouw. En ook voor vakantiewoningen. De factuurdatum moet ná 1 januari 2023 liggen. De btw terugvragen kan vanaf die datum dus niet meer. Heeft u vóór 1 januari 2023 nog panelen aangeschaft dan kunt u in de meeste gevallen de betaalde btw nog terugvorderen. Koopt u als Vereniging van Eigenaren zonnepanelen voor op een appartementencomplex dan geldt ook het 0% tarief.
Welke producten?
De nieuwe regeling geldt voor de aanschaf van losse zonnepanelen, zonnepanelen sets plat dak, zonnepanelen sets schuin dak, optimizers, omvormers, solarkabels en installatiemateriaal voor panelen. Hiermee worden de kosten voor zonnepanelen dus aanzienelijk lager.
Voor geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen (die fungeren als dakbedekking) blijft het btw-tarief van 21% gelden. Ook fotovoltaïsche (PV) warmtepompen en zonneboilers doen niet mee.
Waarom wordt dit ingevoerd?
Voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen wordt het nu aantrekkelijker gemaakt om btw-vrij te investeren in duurzame energie om zo de energietransitie te versnellen. Daarnaast wordt de administratieve last sterk vereenvoudigd. In de ‘oude’ regeling werd een consument bij btw terugvraag gezien als kleine ondernemer en was verplicht om aangifte te doen en de inkomsten van de zonnepanelen apart te melden. Dat leverde een hoop extra papierwerk op en veel particulieren wisten niet precies hoe za dat moesten doen. Bij de nieuwe regeling vervalt deze aangifteplicht. Dit is voor veel woningeigenaren een beslissende keuzefactor.
Wanneer wordt dit ingevoerd?
Deze regeling is per 1 januari 2023 ingegaan. Mochten er nog wijzigingen komen vanuit de overheid dan passen we dat hier uiteraard aan.
Waarom zonnepanelen nu aanschaffen?
Door de huidige energietarieven wordt het steeds interessanter om zelf zonnepanelen te kopen om zo je eigen stroom op te wekken. Hoewel in 2023 het prijsplafond van kracht is gaat de energiebelasting op energie omhoog en wordt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief weer teruggedraaid. Door de aanschaf van zonnepanelen bent u minder afhankelijk van de prijzen en voorwaarden van energieleveranciers en behoudt u zelf de controle over uw energiekosten. Door de dalende aanschafkosten is nu financieel interessanter, naast de afschaf van de btw zijn er ook nog andere financiële voordelen zoals de salderingsregeling* en de energie-bespaarlening. De subsidie op zonnepanelen is gestopt.
*De overheid gaat de huidige salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Uiteindelijk stopt de salderingsregeling helemaal in 2031.
Bedrijven en zonneparken die investeren in zonnepanelen blijven wel 21% btw betalen over de aanschaf van zonnepanelen, zij kunnen dus nog steeds btw terug vragen via de Belastingdienst.
Lopende orders / nieuwe orders
Heeft u in 2022 bij ons een bestelling geplaats en is die in 2022 ook geleverd? Dan kunt u in de meeste gevallen de btw terugvorderen via het formulier van de Belastingdienst ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Heeft u een bestelling geplaats die pas in 2023 geleverd gaat worden? In alle gevallen geldt: de factuurdatum is bepalend voor het btw-tarief. Factuurdatum vóór 1 januari 2023 dan 21% btw, factuurdatum ná 1 januari 2023 dan 0% btw. Dit geldt ook voor aanbetalingen en offerte-aanvragen.
Bent u particulier en wilt u losse zonnepanelen of zonnepaneel toebehoren bestellen zonder btw? Kies dan tijdens het afrekenproces voor vooruitbetaling. U ontvangt dan van ons een aangepaste order per e-mail en tevens betaalinstructies. Om in aanmerking te komen voor 0% btw op zonnepanelen en toebehoren voor zonnepanelen dienen deze artikelen geïnstalleerd te worden op een Nederlands adres met woonfunctie. Hier kan op gecontroleerd worden door de Belastingdienst. Helaas zijn er nog veel onduidelijkheden betreft de nieuwe overheidsregeling. We passen deze informatie aan wanneer er meer duidelijkheid is.
Disclaimer
De informatie op deze pagina is gebaseerd op het Belastingplan 2023 die door het kabinet op Prinsjesdag 2022 is gepresenteerd.