TOP

Uit welke lamptypes kan ik kiezen?

Bij het kiezen van een lichtbron heeft u de keuze tussen verschillende lamptypes. Bij ons heeft u de keuze uit LED lampen, halogeenlampen, gloeilampen, CDM-T lampen, spaarlampen, natrium hogedruklampen, metaalhalogeenlampen, PL lampen en SOX lampen. Voor welk type lamp u kiest is afhankelijk van wat u zelf wilt. Hieronder laten wij alle toepassingen en mogelijkheden van verschillende lampen zien, zodat u zelf een goede keuze kunt maken!

LED lampen | Halogeenlampen | Gloeilampen | CDM-T lampen | Spaarlampen

LED lampen

LED is tegenwoordig de nieuwe standaard in verlichting. LED staat ook wel voor 'Light Emitting Diode’, oftewel lichtgevende diodes. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht. Waar is LED verlichting voornamelijk in toe te passen?

Toepassing en mogelijkheden

LED lampen kunnen tegenwoordig voor alle soorten verlichting worden ingezet. U komt ze tegen als auto- en fietsverlichting, in zaklampen, kerstverlichting of elektrische apparaten. Ze worden steeds beter en krachtiger en het is nu mogelijk om alle traditionele lampen te vervangen voor LED. Zo is LED wel 90% energie-efficiënter ten opzichte van traditionele lampen. Daarnaast hebben LED lampen een levensduur van 35.000 tot 50.000 branduren, lichtkleuren tussen de 1700 en 6500 Kelvin en een CRI tussen de 80-100Ra. Bovendien flikkert LED niet.

Bekijk alle LED lichtbronnen

LED lampLED lamp

Meest populaire LED lampen

Halogeenlampen

Halogeenlampen werken in principe hetzelfde als gloeilampen. Het verschil zit in de warmte-uitstoot doordat er meer elektriciteit wordt omgezet in licht. Door het hittebestendig kwartsglas barst het glas niet door de hitte. Er wordt bovendien gas aan de halogeen toegevoegd, zodat er geen zwarte vlekken op de lamp komen. Waar worden halogeenlampen voornamelijk toegepast?

Toepassing en mogelijkheden

Halogeenlampen zijn voornamelijk geschikt voor residentiële toepassingen. Ze zijn populair dankzij hun grootte en zijn te krijgen in een spot, capsule of buisvorm. De beschikbare vermogens variëren tussen de 5 en 2000W, met een lichtstroom tot meer dan 40.000 Lumen. Het rendement van halogeenlampen is ten opzichte van LED lampen uiteraard minder, maar beter ten opzichte van gloeilampen. De kleurtemperatuur van halogeenlampen ligt tussen de 2770 en 4700K. Een groot voordeel is de kleurweergave-index (CRI) van 100Ra.

Sinds 1 september 2023 is de productie van de halogeenlamp verboden. Winkels mogen nog wel hun voorraden uitverkopen, hierdoor blijft de halogeenlamp nog even verkrijgbaar. De veel zuinigere ledlamp is inmiddels in bijna alle types verkrijgbaar.

Bekijk alle halogeen lichtbronnen

HalogeenlampHalogeenlamp

Gloeilampen

Een gloeilamp is een lichtbron waarbij een gloeidraad door elektrische stroom in een zuurstofarme glazen bol wordt verhit, zodat deze licht gaat uitstralen. Als de gloeidraad blootgesteld is aan de buitenlucht zal het gelijk doorbranden. De glazen bol beschermt deze gloeidraad daarvoor. Wat zijn de toepassingen en mogelijkheden?

Toepassing en mogelijkheden

Het rendement van gloeilampen is erg laag, waardoor ze nog maar op bescheiden schaal worden verkocht. Toch worden gloeilampen nog steeds veel gebruikt in spots, bijvoorbeeld in theaters, of in ruimtes waar het licht slechts korte tijd aan staat, zoals op toiletten, bergruimtes etc.

Een voordeel van gloeilampen is de goedkope aanschafprijs. Het is echter wel zo dat de levensduur van deze lampen gemiddeld maar 1000 uur bedraagt. Dat betekent dat u met regelmaat gloeilampen zou moeten kopen en u uiteindelijk duurder uit bent. Gloeilampen hebben echter wel een CRI van 100, wat het dichtstbij natuurlijk daglicht komt.

Evenals halogeenlampen is de productie van gloeilampen verboden. Voorlopig is de gloeilamp nog wel mondjesmaat verkrijgbaar.

Bekijk alle gloeilamp lichtbronnen

GloeilampGloeilamp

CDM-T lampen

CDM-T lampen zijn compacte hoogdruk gasontladingslampen die werken op basis van een keramisch staafje, dat bij een hoge temperatuur op een zeer efficiënte manier licht produceert. Wat zijn de mogelijkheden van CDM-T verlichting en waar is het toe te passen?

Toepassing en mogelijkheden

CDM-T lampjes ziet u voornamelijk gebruikt worden in etalages in de retail, winkels en supermarkten. Vanwege haar uitstekende kleurweergave van 90-100Ra is CDM-T daar het best toe te passen, aangezien de kleurechtheid van producten moeten overeenkomen met hoe ze in werkelijkheid uitzien. Een ander voordeel is de ingebouwde UV-filter, waardoor ze nooit verkleuren. Naast CDM-T is er ook een variant: namelijk CDM-T Elite. Deze versie is duurzamer door een betere lichtopbrengst en langere levensduur. Verder heeft het een CRI van 100Ra.

Tip: CDM-T lampen hebben een voorschakelapparaat nodig om het te doen. Ze kunnen dus niet direct op de netstroom worden aangesloten.

Bekijk alle CDM-T lichtbronnen

CDM-T lichtbronCDM-T lichtbron

Spaarlampen

Spaarlampen zijn kleine opgerolde TL buizen die in een normale lampfitting passen. De lampen bestaande uit kwik, creëeren UV-straling die in combinatie met een laagje poeder wordt omgezet in warm wit licht. Waar kunt u spaarlampen gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen?

Toepassingen en mogelijkheden

Spaarlampen worden met name gebruikt in huishoudens, ter vervanging van gloeilampen. Voornamelijk op plekken waarbij de lampen niet vaak aan- of uit worden gezet. Dit leidt namelijk bij spaarlampen tot een verkorte levensduur. Wanneer u spaarlampen goed gebruikt, dan zijn spaarlampen, zoals de naam al aangeeft, goed in het besparen van energie. Net als LED zorgen spaarlampen voor een forse daling ten opzichte van traditionele gloeilampen (ongeveer 80% minder energieverspilling). Spaarlampen gaan ongeveer 7.000 tot 10.000 branduren mee.

De lichtkleuren van spaarlampen kunnen in verschillende kleuren verkregen worden en zijn vrij wit door de fluorescentiepoeder in de lamp. Deze ligt ongeveer tussen de 2800 en 4000 Kelvin. De kleurweergave-index ligt rond de 80. Toch kan het licht van spaarlampen als onprettig worden ervaren. Een ander voordeel van spaarlampen is dat deze goedkoop is in de aanschaf.

Bekijk alle spaarlampen

SpaarlampSpaarlamp