TOP
Inbouwspots onder de carportInbouwspots onder de carport

Alles over buiten inbouwspots

Met inbouwspots verlicht u uw voordeur, carport of veranda van bovenaf. Dat zorgt voor meer licht en sfeer. Vindt u het lastig om te bepalen welke inbouwspot u moet kopen? Of hoe en waar u deze lampen installeert? We helpen u graag verder!

Waar kunt u inbouwspots plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met inbouwspots? | Hoe installeert u inbouwspots?

Waar kunt u inbouwspots plaatsen?

Inbouwspots kunt u overal plaatsen waar een afdakje, dakoverstek of overkapping is. Daar zijn ze functioneel, zorgen ze voor veiligheid en maken ze de omgeving sfeervoller.

Meer sfeer

De reden om te kiezen voor inbouwspots is verschillend voor iedereen. Veel mensen laten ze installeren vanwege de uitnodigende sfeer die ze creëren. In het afdakje boven de voordeur, in het plafond van de veranda of serre of in het dakoverstek aan de achterkant van uw huis zorgen ze voor mooie, subtiele accenten. U kijkt niet langer naar een donker gat.

Functioneel

Inbouwspots maken uw entree niet alleen uitnodigender, maar zorgen ook voor meer gemak. Als u bij donker thuiskomt, ziet u tenminste waar u loopt en vist u snel de sleutel uit uw tas of broekzak. Of wat dacht u van inbouwspots in de carport? Dat is nog eens gemakkelijk inparkeren. En met inbouwspots boven een overkapt terras heeft u altijd genoeg licht om een drankje in te schenken of een boek te lezen.

Voor een veilig gevoel

Goede verlichting rondom uw huis en uw tuin zorgt ook voor meer veiligheid. U of uw bezoek kan niet meer struikelen of uitglijden over uitstekende tegels of een border voor de voordeur. Natuurlijk is veel licht ook een effectieve manier om ongewenste bezoekers te ontmoedigen. Potentiële inbrekers lopen uw goed verlichte voordeur of schuifpui liever voorbij.  

Bekijk alle inbouwspots

Inbouwspots onder een afkappingInbouwspots onder een afkapping

Welke mogelijkheden heeft u met inbouwspots?

Inbouwspots zijn te koop in verschillende kleuren, vormen en materialen. Ook zijn er verschillende opties, zoals dimbaar en kantelbaar. Daardoor is er altijd wel een inbouwspot die precies past bij uw smaak en wensen.

Materiaal, kleur en vorm

Inbouwspots zelf zijn nauwelijks zichtbaar als ze eenmaal ingebouwd zijn, het gaat vooral om de lichtbron. Maar er valt zeker iets te kiezen. De spots zijn verkrijgbaar in neutrale kleuren als wit, antraciet, zilverkleurig en zwart. Hierdoor passen ze bij elke stijl en ieder huis. Inbouwspots zijn traditioneel rond of modern vierkant. Ze zijn meestal gemaakt van RVS, metaal, aluminium of hoogwaardig kunststof.

Lichtkleur en -sterkte

Wilt u dat de inbouwspots warm licht verspreiden of juist liever koel licht? De kleur van het licht staat aangegeven in kelvin (K). Een lamp met een lichtkleur van 2000K geeft extra warm licht, terwijl bijvoorbeeld 6000K staat voor extra koel. Inbouwspots met de lichtkleur 3000K verlichten uw huis of terras met neutraal wit licht. Verder verschilt per lichtbron de sterkte van het licht, dus hoeveel licht ze geven.

Lees meer over kleurtemperatuur

Inbouwspots onder een afkappingInbouwspots onder een afkapping

Meest populaire inbouwspots

Andere mogelijkheden

Dimbaar of niet?

Sommige inbouwspots zijn dimbaar. Dat is bijvoorbeeld handig op het terras of in de veranda. Gedimd licht zorgt voor een intieme, warme uitstraling. Zet u de spots op volle sterkte, dan heeft u meer en helderder licht om bijvoorbeeld te lezen.

Gericht verlichten

Wilt u de inbouwspots (ook) gebruiken om iets uit te lichten? Kies dan een spot die kantelbaar is. Zo richt u het licht precies op uw voordeur of tuinpad. Ook zijn zwenkbare inbouwspots handig in een dakoverstek aan de achterkant van uw huis. Met kantelbare inbouwspots richt u de lichtbundels op het terras zelf. Anders schijnt de lichtbundel recht naar beneden. Maar het lichtbereik hangt ook af van de stralingshoek van de lamp. Hoe groot de stralingshoek is, ziet u aan het aantal graden. 

InbouwspotInbouwspot

Hoe installeert u inbouwspots?

Als u besluit om zelf inbouwspots te installeren is het belangrijk dat u een aantal stappen doorloopt. Bekijk onderstaand stappenplan om uw inbouwspots te installeren.

Stappenplan

  1. Maak een (overkoepelend) verlichtingsplan en bepaal waar u de inbouwspots wilt plaatsen. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit verschillende inbouwspots. Inbouwspots werken meestal op een laag voltage. Dat betekent dat u ze niet rechtstreeks op het lichtnet mag aansluiten. Daarom is een transformator of driver nodig, die de stroom omzet van 230 volt naar 12 volt.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat installeren heeft u een installatiekabel nodig die aangesloten is op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede vande aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw inbouwspots. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Boor gaten op de plekken van de nieuwe lichtpunten. Dat kan in zowel hout als metaal. In het gat sluit u de geïnstalleerde installatiekabel aan op de inbouwspot, zodat de spot stroom krijgt om te branden. Met een steekklem of veren klemt u de spot vervolgens in het gat.
  7. Schakel de stroom weer in en de inbouwspot is klaar voor gebruik!

Houd rekening met

  • Bekijk hoe diep de overkapping, het afdak of het overstek is. De meeste inbouwspots zijn 10 centimeter hoog, voor extra platte plafonds zijn inbouwspots van 2, 3 centimeter verkrijgbaar.
  • Inbouwspots hangen ergens onder en niet vol in de regen. Daarom is een beschermingsgraad van IP23 voldoende, maar IP44 of hoger is beter.
Inbouwspots onder een afkappingInbouwspots onder een afkapping