Op het gebied van brandveiligheid is schijnveiligheid het nieuwe gevaar. Niet alleen het plaatsen van een rookmelder, maar juist de plaatsing van de melder is van belang bij het verhogen van de brandveiligheid in huis. Ei biedt met de nieuwe 3000 serie een reeks melders die helpen met het signaleren van aanstaand onderhoud en vervanging, voor een optimale brandveiligheid. Lees meer in deze blog.
Brandveiligheid: meer dan alleen het plaatsen van een rookmelder
Op het gebied van brandveiligheid is schijnveiligheid het nieuwe gevaar. Door het enkel plaatsen van een rookmelder kan men denken de brandveiligheid in huis te verhogen, echter heeft de plek van de rookmelder hier grote invloed op. Het is van belang dat deze schijnveiligheid de kop wordt ingedrukt. Een hoop vragen die u zichzelf moet stellen voordat u een melder installeert: heeft uw rookmelder een werkende batterij? Hangt de melder op de juiste plek in huis? Is uw rookmelder verjaard en aan vervanging toe? Allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u het noodzakelijke signaal van een rookmelder niet krijgt. En wat voor melder plaatst u op plekken waar rookmelders een hoog risico hebben op vals alarm, zoals de keuken? Een kleine fout kan fatale gevolgen hebben. Een juiste keuze en installatie is dus van het allergrootste belang!
Wat moet u weten bij het installeren?
Brandveiligheid is meer dan het plaatsen van een rookmelder. Zo combineert u, voor optimale brandveiligheid, een rookmelder met een hittemelder en koolmonoxidemelder. Ieder detecteren ze namelijk een ander gevaar. Wat zijn de belangrijkste aspecten die u moet weten bij het installeren van een rookmelder, hittemelder of koolmonoxidemelder? Hieronder een aantal aspecten die zeer belangrijk zijn bij het installeren en onderhouden van uw melders:
- Plaats een rookmelder om de 7,5 meter in gangen en ontsnappingsroutes.
- Plaats altijd een rookmelder binnen 3 meter van slaapkamerdeuren, daarmee wordt iedereen tijdens het slapen op tijd gewaarschuwd.
- Op plekken waar rookmelders niet geïnstalleerd kunnen worden zonder risico op overmatig vaak vals alarm plaatst u hittemelders. Dit zijn keukens, badkamers, garages, ketelhuizen en andere ruimtes waar er normaal gesproken veel damp, rook of stof aanwezig is.
- Plaats een koolmonoxidemelder in ruimtes met een cv-ketel, geiser, gasfornuis, hout-, gas- en oliekachel of openhaard. Omdat onze zintuigen het zeer giftige en reukloze koolmonoxidegas niet waar kunnen nemen is deze melder onmisbaar.
- Plaats melders op elke verdieping, het liefst koppelbare melders die elkaar waarschuwen bij brand.
- Heeft u een rook-, hitte- of koolmonoxidemelder met standaard batterijen (geen lithium). Vervang de batterijen van de melder dan regelmatig (minimaal 2 keer per jaar).
- Maak de melders regelmatig schoon, stof en vuil kunnen de werking beïnvloeden.
- Test uw melders regelmatig, dit kan tegelijk met het vervangen van uw batterijen.
- Vervang uw rookmelder om de 10 jaar. Koolmonoxidemelders hebben doorgaans een technische levensduur van 7 jaar.
- Zorg dat uw rookmelder over het keurmerk EN-14604 beschikt (Europese norm voor rookmelders is verplicht).
Extra veiligheid met Ei3000 van Ei Electronics
Om de veiligheid van u en uw omstanders te waarborgen is het van groot belang om deze punten ook daadwerkelijk uit te voeren. Ei Electronics, koploper op het gebied van brandveiligheid wilt schijnveiligheid aanpakken en biedt met de nieuwe Ei3000 serie een reeks producten die helpen met het signaleren van aanstaand onderhoud en vervanging van de melders. Zo biedt Ei met de 3000 reeks diverse opties voor slimmer onderhoud om een optimale brand- en koolmonoxideveiligheid mogelijk te maken. De serie bestaat uit rook- en hittemelders, koolmonoxidemelders en 2 multisensor melders. Dit biedt Ei3000 u nog meer:
- Optimale veiligheid zonder valse meldingen
- Intelligente melders: sensordata wordt bewaard, melders zijn lokaal (AudioLINK) en via de Cloud (SmartLINK) uit te lezen
- Slimmer onderhoud: historische informatie na klacht of incident zijn via de app op de smartphone of in de Cloud uit te lezen
- Standaard stofcompensatie: slechts 1x per 3 jaar melder uitzuigen
- Lagere onderhoudskosten (stofcompensatie, 10-jaars lithium batterijen)
- Duurzaam: lager energieverbruik en lange levensduur
Met deze nieuwe serie Ei3000 biedt Ei Electronics hulp met het signaleren van aanstaande onderhoud en vervanging, want als het om brandveiligheid gaat is het van het allergrootste belang om zeker te weten dat de melder zijn werk doet op het juiste moment!