Wat is het verschil tussen mechanische ventilatie (MV) en warmterugwinunits (WTW)?
Bent u op zoek naar ventilatie, maar weet u niet of u moet kiezen voor mechanische ventilatie (MV) of een warmteterugwinunit (WTW)? Daar gaan we u in dit artikel bij helpen! We zullen u een overzicht geven van de eigenschappen, voordelen en nadelen van deze twee ventilatiesystemen, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden in uw keuzeproces naar de meest geschikte ventilatie!
Wat is mechanische ventilatie? | Wat zijn WTW units? | Voor- en nadelen mechanische ventilatie | Voor- en nadelen WTW units
Mechanische ventilatie is een woningventilatiesysteem dat continue lucht afvoert in een laag tempo. Het is een energiezuinig en ononderbroken afzuigsysteem dat meerdere afzuigpunten tegelijkertijd kan voorzien van het afzuigen van vochtbeladen lucht uit verschillende ruimtes. De woonhuisventilator kan gemonteerd worden op de zolder of in de (meter)kast.
Buiten dit systeem zijn er extra leidingen/kanalen nodig om lucht toe te voeren. Dit systeem is vooral gericht op het afvoeren van lucht in een ruimte. Het afvoeren van deze vochtige en vervuilende stoffen draagt bij aan een optimale binnenluchtkwaliteit. Nieuwe lucht komt op een natuurlijke manier binnen via ramen, kieren en roosters om de lucht in uw huis optimaal te houden.
Tegenwoordig zijn er ook woonhuisventilatoren beschikbaar die een vochtigheidssensor bevatten, zoals de Orcon MVS-15 woonhuisventilator. De snelheid van de ventilatie wordt dan verhoogd wanneer er een hoger vochtgehalte gedetecteerd wordt. Hierdoor kunt u energie besparen en geluidsoverlast verminderen.
Meest populaire mechanische ventilatie units
Waar mechanische ventilatie vooral gericht is op het afzuigen van lucht, is WTW ventilatie gericht op het combineren van het toe- en afvoeren van lucht in één systeem. Het is een energie terugwinnend ventilatiesysteem waarbij warmte via een warmtewisselaar hergebruikt wordt zodat er geen energie verspild wordt.
De WTW units werken onafhankelijk van een verwarmingssysteem, en doordat bijna alle verspilde warmte terug gewonnen kan worden bespaart dit ook nog eens een hoop op uw energierekening. Zo kunt u met de warmteterugwinunit van Itho Daalderop zo’n 91% van de verspilde warmte terugwinnen!
WTW units voorzien u van zeer effectieve ventilatie, ze zijn energiezuinig, zijn erg doeltreffend in het verminderen van het risico op condensatie en koude luchtstromingen en zijn met hun ingebouwde luchtfilters erg geschikt voor vervuilde stedelijke gebieden.
Mechanische ventilatie of WTW units?
De voordelen van een mechanisch ventilatiesysteem
- Het is simpel en eenvoudig te installeren, omdat de lucht maar één richting op hoeft te gaan en er hierdoor minder leidingen nodig zijn.
- U zult zo goed als geen onderhoud hebben aan deze systemen. Er hoeft zelden iets vervangen of schoongemaakt te worden.
- Mechanische ventilaties zijn een stuk goedkoper dan WTW units.
De nadelen van een mechanisch ventilatiesysteem
- Er gaat veel warmte en energie verloren, omdat ook warme lucht naar buiten gebracht wordt. Zeker in de winter kan dit fris aanvoelen en een kostenpost zijn, omdat u uw ruimte meer moet verwarmen om de temperatuur op peil te houden.
- Daarnaast wordt er alleen lucht afgevoerd, er wordt geen nieuwe lucht toegevoerd. Dit zult u zelf moeten regelen door middel van ramen en roosters.
- Mechanische ventilatiesystemen zijn minder geschikt voor steden met hogere vervuilingsratio’s aangezien ze de vervuilde lucht niet gefilterd wordt en geloosd wordt in de buitenlucht.
Voordelen van WTW ventilatie
- WTW units bieden grote voordelen in termen van energiebesparing. Bijna alle verspilde warmte wordt teruggewonnen waardoor u een hoop kunt besparen op u energierekening.
- WTW ventilatie beschikt over filters waardoor u minimale vervuiling naar buiten brengt. Ze zijn daardoor uitermate geschikt voor vervuilde stedelijke gebieden.
- Waar mechanische ventilatie alleen gericht is op de afvoer van lucht, wordt door middel van een WTW unit ook verse lucht toegevoerd. Zo heeft u altijd voldoende zuurstof in huis zonder dat u zich druk hoeft te maken over het luchten van uw huis.
Nadelen van WTW ventilatie
- Extra leidingen zijn nodig om weer nieuwe lucht naar binnen te brengen, daardoor is de installatie van een WTW unit wat ingewikkelder dan die van mechanische installatie.
- De filters in de WTW units moeten regelmatig vervangen worden waardoor u meer onderhoudt heeft.
- Er komt een prijsverschil kijken bij alle technologische avances die de WTW units hebben ten opzichte van mechanische ventilatie, hierdoor zijn deze systemen wat duurder.