Hoe werkt een koolmonoxidemelder?
U weet dat het belangrijk is dat u een koolmonoxidemelder heeft, en u weet dat een koolmonoxidemelder u ook waarschuwt als er koolmonoxide is gedetecteerd. Maar hoe doet een koolmonoxidemelder dat eigenlijk? Sensoren, het alarm en het licht zijn daarbij de elementen.
De koolmonoxidemelder detecteert met sensoren hoeveel concentratie koolmonoxide in de lucht hangt. Deze sensor bestaat uit een soort gel. Deze gel bestaat uit onder andere zwavelzuur en elektrolyt. Deze twee elementen in combinatie met koolmonoxide zorgt voor een chemische reactie. Door deze chemische reactie weet de melder dat er koolmonoxide in de lucht hangt. Wanneer er een hoge mate concentratie koolmonoxide is, slaat de melder direct alarm. Deze concentratie wordt uitgedrukt in PPM (parts per million). In veel gevallen wordt er op de melder aangegeven hoeveel koolmonoxide er in de lucht hangt. Zo kunt u de ernst van de situatie inschatten.
Het alarm heeft vaak een geluidsniveau van 85 decibel. Dit is een erg luid geluid. Dat moet ook, aangezien dit u ervan verzekert dat u en betrokkenen het alarm op tijd horen. Zo kunt u zich op tijd uit de voeten maken en de gewenste maatregelen nemen om uzelf en omstanders in veiligheid te brengen.
De meeste melders geven naast een hard geluid ook lichtsignalen af. Dit kan ook zeer belangrijk zijn op het moment dat u bijvoorbeeld niet in staat bent om het geluid te horen door gehoorproblemen of omgevingsgeluiden. Maar het kan ook voorkomen dat u een koptelefoon op heeft, waardoor u het alarm niet meekrijgt. De felle en constante lichtsignalen bieden u een extra signalement!
Er zijn bovendien nog een aantal andere melders die belangrijk zijn voor het vergroten van de brandveiligheid in uw huis. Zo heeft u ook rookmelders en hittemelders.